top of page
Zoeken
  • Pascal Luyten

Mensen zijn vergeet-machines

Continu verbeteren duurzaam implementeren op de werkvloer, dat is wat wij doen. Hiervoor hebben we een verbeterformule ontwikkeld die toepasbaar is in alle bedrijven en organisaties.

Onderdeel van de formule is een praktisch toepasbaar stappenplan, waarvan we onze deelnemers de fijne kneepjes aanleren.

Ebbinghaus (1985) heeft echter aangetoond dat mensen slecht onthouden. Op basis van zijn onderzoek ontwierp hij de ‘vergeetcurve’, zie het plaatje hierboven. De functie van het geheugen is hierin afgezet in de tijd. Wat blijkt? Mensen vergeten in 20 minuten al 40% van het geleerde, in 24 uur is dit 65% en na 1 maand 80%! Daar gaat het effect van je training…

Gelukkig zijn er meer onderzoeken. Bewezen is dat onthouden makkelijker gaat als mensen:

  • meer context krijgen op de eigen werkplek

  • routine opbouwen door te herhalen

  • de nieuw verworven kennis praktisch toepassen

Sterker nog, door het bovenstaande gelijktijdig toe te passen verloopt het memoriseren op een bijna vanzelfsprekende manier.

Dus als je mensen iets nieuws wilt leren dan moet je zorgen dat ze het in hun dagelijkse werknodig hebben, anders is trainen leuk maar helaas zonder blijvend effect.

In veel trainingen en e-learning staat de inhoud centraal. Het gaat om de theorie, het WAT zeg maar. De vertaling naar het HOE wordt misschien wel met een casus of met een voorbeeld geprobeerd, maar het blijft abstract. Maar liefst 50% van de deelnemers aan trainingen ervaart problemen met de vertaling van WAT naar HOE voor de eigen praktijk.

Daarnaast wordt een training veelal gezien als een ‘project’ of ‘event’ wat impliceert dat de toepassing tijdelijk is en wel weer overwaait.

Ons doel is uiteraard de blauwe lijn in bovenstaand plaatje. Om dit te bereiken hebben wij onze programma’s in de afgelopen drie jaar grondig aangepast:

  1. Wij koppelen leerdoelen aan echte resultaten => concrete verbeteringen voor de afdeling.

  2. Onze deelnemers doen drie verbeteringen per jaar voor herhaling.

  3. Wij bieden ondersteuning op de werkplek want daar vindt het feitelijke leren plaats.

  4. De implementatie van Continu Verbeteren bij onze klanten is permanent, het is geen project of opleiding.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page