top of page
Zoeken
  • Pascal Luyten

Geen heidagen voor teamleiders!?

Hebben jullie de jaarlijkse traditie van heidagen alweer achter de rug? Ellenlange sessies over strategie, customer journeys en acties die de werkelijkheid nooit halen? Of is het toch dé manier om even afstand te nemen van het voortrazende werk? De goede ideeën die het wel halen komen tenslotte altijd tijdens de laatste borrel aan de bar…

Kennelijk dus toch niet zo’n slecht idee om eens de tijd te nemen kritisch naar de huidige werkwijze te kijken en te discussiëren over mogelijke verbeteringen. Op lager management niveau ontbreekt deze traditie helaas. En dat terwijl teamleiders een enorme impact hebben op resultaat, misschien wel een grotere impact dan managers en directeuren!

Vanuit verbeterfilosofie Lean zijn prachtige tools beschikbaar die helpen om op een georganiseerde manier afstand te nemen en te brainstormen over betere werkwijzen. Kaizen is misschien wel de meest bekende term hiervoor. Wikipedia geeft als definitie: ‘uiteenhalen en opnieuw in elkaar steken op een betere manier’. In veel bedrijven worden er Kaizensgeorganiseerd. Denk aan multidisciplinaire teams met een consultant om voortgang en resultaat te bewaken. Zo kunnen complexe problemen opgelost worden met inspraak van de werkvloer. Mooi!

Toch staat verbeteren middels Kaizens nog ver van de werkvloer af. Waarom?

  • Omdat het initiatief niet van hen komt, het is (vaak) van ‘bovenaf’

  • Omdat er (vaak) complexe knelpunten opgelost worden, terwijl er nog zoveel niet-complexe knelpunten zijn!

Wat is de beste manier om teamleiders ook gelegenheid te geven om afstand van de dagelijkse werkzaamheden te nemen en kritisch naar hun werk te kijken? Zodat ze zelf de door hen gevonden knelpunten op kunnen lossen met een heldere verbeterformule?

Misschien een mooi onderwerp voor de volgende heidag.

Volgende keer: 500.000 helden van de werkvloer.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page