top of page
Zoeken
Pascal Luyten

Frustraties bandleider 18

De opleiding Zelfverbeteren helpt frustraties weg te nemen, in deze blog nemen we je mee in de frustratie van "bandleider 18" bij Johma Salades.

Met Zelfverbeteren investeer je in kennis, motivatie en de energie van de werkvloer. De mensen op "de vloer" zijn verantwoordelijk voor de output en zien dus ook problemen én de oplossingen. Met Zelfverbeteren mogen operationele professionals per jaar 3 knelpunten aanleveren en deze zelf met DMAGIC® oplossen.



“Tijdens ons wekelijkse overleg gaf ik aan dat er vaak iets misgaat op mijn lijn. Elke shift moet ik, aan het einde van de dienst, 20 minuten eerder stoppen om de stickers weg te halen en af te krabben. Die dingen belanden overal maar niet op de doos met salades.”


“Vanuit Johma kreeg ik de opleiding Zelfverbeteren aangeboden. Ik dacht, een mooie kans om dit probleem nu eindelijk aan te pakken.”


“Begeleid door het leerprogramma van Voluyt, gaan wij als bandleiders van Johma, aan de slag met ieder drie knelpunten. We gaan stap voor stap op zoek naar oplossingen. Is een knelpunt opgelost, dan vieren we dat.”


“Met de 6 stappen van DMAGIC© gaan we van probleem naar oplossing.”


Stap 1: Definitiefase

We zien dat de dozenstickers vaak op het verkeerde moment worden afgegeven, hierdoor komen de stickers niet op de dozen terecht maar op de rollerbaan. Na elke dienst moet er ruim 20 minuten worden schoongemaakt in een vervelend hoekje om alle stickers te verwijderen.


Stap 2: Meetfase

Na een onderzoek blijkt dat er 3 oorzaken zijn waardoor dit kan gebeuren. Het Pareto principe leert ons dat één van deze veroorzakers verantwoordelijk is voor 80% van de impact. Na 7 diensten meten blijkt de totale impact zo´n 350 uur per jaar. 70% van de gemeten foutieve afgiftes wordt veroorzaakt wordt door incomplete trays. Dit lijkt het waard om verder te onderzoeken.


Stap 3: Analysefase

Met het visgraatdiagram en het “5x waarom-principe” wordt samen met de technische dienst gekeken wat er precies misgaat. Grondoorzaak: de tray blijft voor de sensor staan maar gaat niet langs de stickerafgifte. Hierdoor mist het etiket de doos en komt het op de rollerbaan terecht.


Stap 4: Genereerfase

Omdat incomplete dozen de stickerafgifte voorbij schieten wordt in samenspraak met de technische dienst besloten de stickerafgifte 20 cm naar links te verplaatsen.


Stap 5: Implementatiefase

Tijdens deze fase plannen we de uitvoering van de verbetering. Omdat hier meerdere afdelingen bij betrokken zijn is er wat tijd nodig om dit te verwezenlijken. Binnen 3 weken is er een tijd gevonden om de stickerafgifte aan te passen.


Stap 6: Controleerfase

Nu de verbetering is doorgevoerd is het tijd om te controleren of de verbetering het gewenste resultaat behaald heeft, daarom herhalen we de meting. Opnieuw wordt 7 diensten gemeten en hieruit blijkt dat de foutieve afgifte met 90% is afgenomen, een blijvende besparing van ruim € 10.000 per jaar. Bovenal we niet meer elke dag de stickers van de baan, frustratie opgelost!


Benieuwd wat Zelfverbeteren voor jouw bedrijf kan betekenen? Kijk op https://www.voluyt.com/zelfverbeteren


118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page