top of page
Zoeken
  • Pascal Luyten

De externe blik, is dat nou echt nodig? Diagnose - Quick Scan.

Bijgewerkt op: 16 mrt. 2022

Zelden bestaat een gebrek aan goede ideeën! Of het nu goed of slecht gaat, wij zien altijd een “oprechte wil” tot vooruitgang.


Wij zijn ervan overtuigd dat (bijna) elke organisatie verbeter-potentieel heeft. Dit potentieel wordt gedreven door ideeën over wat beter moet én kan. In onze ervaring is uitvoering van een idee naar praktijk zeer moeilijk. Dáár gaat het vaak mis; of het idee is niet goed of een goede uitvoering van het plan ontbreekt.


De externe blik kan hier zeer waardevol zijn. Een rationalisatie van ideeën of een objectieve check op uitvoering van de verbeterplannen voorkomt teleurstellingen en negatieve “change” ervaringen. Kun jij de afstand even niet nemen om naar je plan te kijken, dan doen wij dat.


Onze externe blik wordt voor verschillende doelen ingezet, bijvoorbeeld:

  • · Inzicht in oorzaken financiële en operationele afwijkingen en hoe deze aan te pakken

  • · Validatie en bevestiging van al aanwezige verbeter-ideeën

  • · Gewoon eens een “frisse blik” (altijd goed om te doen)

Uitvoering van “de externe blik” kan op verschillende manieren. Vorm en diepgang kan sterk verschillen. Uiteenlopend van een 3-uurs “Super Quick Scan” tot een complex multiple locatie “Diagnoseonderzoek” van soms van 2 maanden. Een onderzoek duurt langer naarmate:

  • · De scope groter wordt;

  • · Breedte en complexiteit studieplan en data validatie;

  • · Diepgang en uitwerkings-niveau in actielijnen en oplossingen;

Onlangs hebben wij voor een grote energiemaatschappij een Super Quick scan uitgevoerd. In 3 uur tijd hebben wij op een specifiek idee, door interviews en studie van managementinformatie, een gefundeerd inzicht verkregen op haalbaarheid en impact. Op basis van dit inzicht zijn concrete verbeter-acties aangereikt om een organisatieonderdeel snel te verbeteren.


Een ander voorbeeld is een diagnoseonderzoek naar een beoogde fusie van 3 grote bedrijven in bloemen en planten. Schaalvoordelen en synergieën moesten worden doorberekend. Vervolgens zijn concrete actielijnen opgesteld voor implementatie. Uiteraard kan dit niet in 3 uur. Met een dergelijk onderzoek zijn we ongeveer een maand zoet.


Ben je geïnteresseerd in onze “externe blik”, neem dan contact met ons op. We wisselen graag van gedachten welke aanpak het meest passend is. Vooruitlopend daarop kun je vast kijken op: https://www.voluyt.com/quickscan-diagnose

135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page